Speciale serie ROEG! LIFE


De veranderingen in het Drents-Friese Wold en Leggelderveld zijn de komende vier jaren te volgen in een speciale reeks van ROEG: ROEG! LIFE. In drie uitzendingen per jaar neemt ROEG! LIFE je mee middenin de natuur. Het laat zien hoe mooi het Drents-Friese Wold is en hoe de maatregelen in het project LIFE Going up a level de natuur van het Drents-Friese Wold en het Leggelderveld op naar een hoger plan tillen: rijker, gevarieerder en nog spannender om te beleven.

Uitzendingen 2018

Uitzendingen 2017

In de eerste uitzending van 2017 stonden water en cultuurhistorie centraal. Met boswachter van dienst, Corné Joziasse van Staatsbosbeheer, stonden we aan de rand van het prachtige spiegelven in Oude Willem. En we liepen met hem de Vledder Aa af. Bij stuw Uilenhorst vertelde Jeroen Visser over de werkzaamheden van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Op een aantal locaties in Oude Willem zal de voormalige agrarische bebouwing worden gesloopt. Bart Jan Prak van Prolander legde uit waarom. En verder gingen op zoek naar blauwe heikikkers en keken we met de Woldloopster naar een aantal zogenaamde Tjaskers. Wat is hier nog van over? En de vloeivelden in de Vledder Aa... ook bijzonder, maar wat zijn het eigenlijk?

Uitzendingen 2016

In uitzending drie van 2016 gingen we op pad met Harald de Graaff, beheerder bij Het Drentse Landschap. Het Doldersummerveld op. Hier worden allerlei maatregelen voorbereid: Het afgraven van een stuk landbouwgrond om twee heideterreinen met elkaar te verbinden en het ondieper maken van sloten om de waterhuishouding te verbeteren. Met de werkgroep paddenstoelen ontdekten hoe rijk het Doldersummerveld voor bedreigde paddenstoelen is. Voor het experiment uitmijnen maakten we een uitstapje naar het Oostervoortsche diep bij Langelo. Onze woldloopster zocht uit hoe spinnen de winter overleven en in Buitenlui liepen we in aanloop naar de marathon een stukje mee met de Stichting sportpromotie Diever.

In de tweede uitzending werden we rondgeleid door boswachter Olga de Lange van Natuurmonumenten over het verrassende Leggelderveld. We keken naar bijzondere flora die op voormalige landbouwgrond tot ontwikkeling komt en we zochten naar de grauwe klauwier, het icoon voor het project LIFE Going up a level. Woldloopster Mariken Hornman zag allerlei soorten insecten en Buitenlui ging op stap met Willem Urlings, voorzitter van de Bestuurscommissie Oude Willem.

De maatregelen die de komende jaren worden genomen zijn vooral bedoeld om waterhuishouding van het gebied te verbeteren. In de eerste uitzending zijn we in de kern van het gebied: De Oude Willem. ROEG loopt rond en krijgt uitleg van boswachter Corné Joziasse van Staatsbosbeheer. Maar er is meer: een rondleiding door het gebied met cultuurhistoricus Hans Salverda. Op zoek naar adders op het Leggelderveld. Geen Natuurkieker, maar in ROEG! LIFE een Woldloopster. En Buitenlui ging op pad met Hans Ike van camping Diever.