Natuurwerkdag in de zandbak van het Aekingerzand


Op zaterdag 3 november 2018 wordt er weer een Natuurwerkdag georganiseerd in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Voor jong en oud, alleen of met vrienden, maar ook voor het hele gezin!

Wat we gaan doen: bosopslag uitgraven of afzagen in de zandverstuiving Aekingerzand. Ook is er weer een kinderactiviteit, verzorgd door IVN-gidsen. En natuurlijk... gratis "woestijn"-catering voor alle actieve deelnemers.

Het Aekingerzand, of in de volksmond de Kale Duinen, was vroeger heide. Vanaf zo’n 400 jaar geleden graasden hier de schaapskuddes vanuit de omliggende dorpen. Boeren staken heideplaggen af om te gebruiken als brandstof. Of gebruikten de plaggen, vermengd met schapenmest uit de stal, voor bemesting van het land. Door dit intensieve gebruik kwamen er steeds meer kale plekken, en de wind zorgde voor enorme zandverstuivingen. Dat werd een ernstige bedreiging voor de omliggende dorpen, die door het stuifzand dreigden te worden ondergestoven.

Atlantische Sahara
Door bebossing werd het beweeglijke zand weer een halt toegeroepen. Tot de laatste jaren, want inmiddels is het gebied weer teruggebracht tot een unieke dynamische zandverstuiving.
Zand is altijd in beweging. Er heerst extreme droogte, er zijn nauwelijks voedingsstoffen en er zijn temperatuurverschillen tussen dag en nachttemperatuur van meer dan 400 Celsius. Daarom noemt men de kenmerkende, levendige zandverstuivingen van deze streken ook wel een ‘Atlantische woestijn'. Al deze extremen vragen een grote aanpassing van plant en dier. Bijzondere vogelsoorten zijn bijvoorbeeld de tapuit, boompieper en boomleeuwerik. Een bijzonder insect dat in een zandverstuiving leeft, is de mierenleeuw. En natuurlijk is er nog de hagedis, die door de vroegere bebossing in aantal sterk achteruit is gegaan.

Woestijn catering
Met de natuurwerkdag van dit jaar gaan we verder met het verhaal van heide naar zand, van zand naar bos, en nu van bos weer naar... zand! Graven, zagen, zorgen dat de zandduinen kaal blijven, en het zand beweeglijk blijft. Dus handen uit de mouwen! Jong, oud en alles wat daartussen zit: kom naar de Natuurwerkdag op zaterdag 3 november a.s. Kom alleen, met je vrienden of collega's, met je club of met het hele gezin. Aan de rand van de zandverstuiving staat een tent met koffie, thee, soep en broodjes. Daar kun je uitrusten, schuilen, en elkaar ontmoeten. Voor de kinderen is er ook een leuke activiteit. Neem zelf een (duurzame) kop/mok en een lepel mee (geen weggooispul!), dan kun je de hele dag gebruik maken van de gratis woestijncatering.


NATUURWERKDAG 2018 NATIONAAL PARK DRENTSFRIESE WOUD
Tijd: Zaterdag 3 november 2018, 10.00 - 14.00 uur
Ingang bos/zand: Parkeerplaats Aekingerzand / Drents-Friese Wold aan de Canadaweg
tussen Wateren en Appelscha, coördinaten: N52.935970 E6.288632
Meenemen: Warme kleding, stevig schoeisel en:
een koffie/thee/soep MOK en een LEPEL (géén wegggooispul)
Organisatie: IVN Westerveld in samenwerking met Staatsbosbeheer
De Natuurwerkdag wordt gesponsord door De Nationale Postcode Loterij


IMG_1015 Natuurwerkdag 2017