Op pad met de klas


Voor scholen zijn er diverse mogelijkheden in het park. Zie in onderstaand overzicht na de foto. De meeste activiteiten zijn ook voor gezinnen geschikt. Informeer en reserveer bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer in Appelscha.

bc-2 (1)

Bosbrasserie IJgenweis Drents Friese Wold, het restaurant van het Buitencentrum, heeft een speciaal scholenarrangement. Voor meer informatie hierover:
(0516)46 40.21

Woordvoerders van de Natuur

'Woordvoerders van de Natuur' is een uniek en leerzaam programma, waarbij leerlingen in de huid van een onderzoeker, journalist, ondernemer of andere beroepsbeoefenaar kruipen. De leerlingen ontdekken hiermee de natuur op een manier die bij hen past. Nadat ze de natuur, kijkend door een andere 'bril', hebben mogen ontdekken, presenteren zij hun bevindingen aan een publiek. De leerlingen laten hun stem horen; zij zijn woordvoerders van de natuur! Zie verder ook de informatie op de website Woordvoerders van de Natuur>>>

In het Buitencentrum (reserveren aan te bevelen):

 • Kijkwijzer (7-12 jaar) In het Buitencentrum van Staatsbosbeheer valt veel te beleven: geuren opsnuiven, ontdekkingen doen, verkleden als boswachter, konijn of vos. Er is voor de kinderen een kijkwijzer om meer gericht de diverse onderdelen te bekijken. Voor de kleintjes zijn er kleurplaten.duur:
  60 minuten 
  kosten: € 0.10 per kind
  begeleiding: geen

Vanuit het Buitencentrum:

 • kabouterpad (3 - 6 jaar).
  Rond het Buitencentrum is het kabouterpad uitgezet voor kleuters. Met puntmuts, knapzak en rode wangen doen ze een aantal leuke opdrachten 
  duur: 1 uur
  kosten: € 50,00 per groep van maximaal 30 leerlingen.
  begeleiding: geen

kabouterpad

 • Diervriendjespad (3- 6 jaar)
  Met behulp van een kleurenwijzer kies je een opdrachtkaart uit het spel. bijvoorbeeld: zoek naar takjes voor een vogelnest. Je kunt dit eindeloos herhalen. Met die kaarten leer je spelenderwijs de natuur ontdekken en beleven. duur: 60 minuten
  kosten: € 2,50.
  begeleiding: geen
 • Paddenpad ( 7- 12 jaar) 
  Een kruipdoor-sluipdoor-pad met nieuwe opdrachten door het Drents-Friese Wold. De route wordt aangegeven door 20 houten beelden. Deze beelden geven de levenscyclus van een pad weer. 
  duur: 1,5 uur
  kosten: €50,00 per groep van maximaal 30 leerlingen.
  begeleiding: geen
 • Excursie met de boswachter (4 - 12 jaar)
  Het Nationaal Park kent bijzondere plekken. De boswachter vertelt tijdens de wandeling en laat de kinderen actief kennis maken met de bomen, de planten en de dieren. Wanneer u aan de excursie een bepaald onderwerp wilt koppelen, kunt u dit vooraf aanvragen.
  duur: 2 uur
  kosten: € 50,00 per groep maximaal 20 leerlingen.
  begeleiding: boswachter of IVN-natuurgids

excursie2

 • Aan het werk met de boswachter(10 - 12 jaar)
  In het Nationaal Park Drents-Friese Wold is veel werk te doen: boompjes trekken op de hei, takken afvoeren, paden opschonen. De kinderen steken de handen uit de mouwen en krijgen daarbij hulp van de boswachter. Ondertussen wordt ook verteld waarom het werk nodig is.
  duur: 2 uur
  kosten: € 50,00 per groep
  begeleiding: boswachter of IVN-natuurgids