Paardrijden

Voor ruiter- en menners zijn in het hele park een 4 tal  routes uitgezet en elk met eigen kleur pictogram bordje aangeduid. De zwarte pictogrambordjes zijn lokale routes. De routes duren ca 2 uur en starten o.a. bij het buitencentrum in Terwisscha.

De Routes vanuit Diever, Appelscha, Zorgvlied en Dwingeloo gaan door het Drents-Friese Wold. De routes staan ook op kaarten aangegeven. Deze kunt u downloaden:
Route noordelijk deel (pdf, 3.3 MB)
Route zuidelijk deel (pdf, 3.2 MB)

foto gekleurde pictogramme ruitermen

In dit Nationaal Park lopen diverse rassen koeien in het begrazingsgebied, elk in hun eigen gebied. Blijf rustig doorrijden, trek geen aandacht, rij er met een bocht omheen zodat u ruime afstand houdt of keer om als u het niet vertrouwd. U bent te gast in hun leefgebied.

Heeft u op- en aanmerkingen over ruiterroutes binnnen het Nationaal Park dan kunt u dat melden bij de boswachter(c.joziasse@staatsbosbeheer.nl) telefoonnummer kantoor Hoogersmilde (0592)459431  of mobiel  06 515 768 22. Hij zal hier dan zo snel mogelijk aandacht aan besteden, en waar nodig actie ondernemen.

Alle ruiter en menner routes in Drenthe zijn beschikbaar via www.buitenrijden.nl.

Routes voor ruiters en menners

Gouden regels voor een prettig verbijf in het Nationaal park voor iedereen:

  • Buiten de ruiterpaden en routes rijden is niet toegestaan. Fiets- en voetpaden worden door hoeven snel vernield. Als u fiets- en wandelpaden moet oversteken, doet u dat dan stapvoets, om schade zoveel mogelijk te beperken
  • Laat uw paard niet van struiken of bomen eten
  • Passeer fietsers en wandelaars stapvoets, zodat zij niet opzij hoeven springen of in een stofwolk achterblijven
  • Ga niet met uw paard in een ven, om het te laten drinken. Zeldzame planten langs de oevers zijn erg kwetsbaar. Bij het Buitencentum Appelscha is een speciale drinkbak bij de Paardentrailerparkeerplaats
  • Een speciale spartelvijver bevindt zich ten noorden van het Canadameer aan de weg Appelscha-Wateren.
  • Vanwege brandgevaar, vragen wij u vriendelijk in het nationaal park niet te roken
  • Houdt uw rustpauzes bij voorkeur op de speciale paardenrustplaatsen. Paarden trekken vaak vliegen aan. Als u de gewone picknickplaatsen gebruikt, is dat niet zo prettig voor de andere gasten.