GPS routes in het Drents-Friese Wold


Wandelen met GPS navigatie komt steeds vaker voor. De apparatuur wordt lichter en vooral goedkoper. Steeds meer mobiele telefoons zijn uitgerust met navigatie. Eenvoudige toevoeging van wandelkaart, biedt ook hierbij ondersteuning.
Routes uitgezet met GPS hebben een aantal voordelen. Zo hoeven er geen paaltjes meer in het veld gezet te worden; dit betekent minder visuele verstoring. Tijdelijke wijzigingen in de route, bijvoorbeeld omdat bepaalde paden tijdelijk te nat zijn, zijn eenvoudig aan te brengen. Daarnaast is het mogelijk om ook audiobestanden te koppelen, waardoor u onderweg uitleg krijgt.

Jubileumroute

Ook in het Nationaal Park Drents-Friese Wold wordt aan deze nieuwe techniek gewerkt. De heer Gehem, vrijwilliger voor het NP, heeft speciaal voor ons 10 jarig jubileum een GPS route uitgezet. De hoofdroute is circa 25 km. Er zijn verkorte routes mogelijk, met ieder hun eigen lengte. Voor wie niet op de nieuwste techniek durft vertrouwen, is er ook een papieren versie (pdf?handheld=true, 1.3 MB) van de routebeschrijving die u hier kunt downloaden.

10-jaar-dfw-groen-klein

Spelregels

Ook voor GPS wandelaars gelden de normale toegangsregels van de beheerder. Dit betekent dat u altijd op de wegen en paden dient te blijven (ook als de GPS de indruk wekt dat u dwars het bos zou moeten; met name in dichte bossen, hebben GPS apparaten soms een forse miswijzing).
U respecteert (tijdelijke) afsluitingen van wegen en gebieden in verband met broedseizoen of begrazing. Let op overige aanwijzingen op de borden in het veld.
Honden dienen op de meeste plaatsen aangelijnd te worden; binnen begraasde gebieden mogen honden helemaal niet mee. Let u voor de specifieke regels op de borden.
Voor de meeste mensen vanzelfsprekend, neem uw afval mee terug naar huis. In droge tijden kunt u beter niet roken in de natuur, vanwege brandgevaar. Overtuig u er in ieder geval van dat uw sigaar of sigaret goed uit is (begraaf deze zo mogelijk onder het zand). Filters zijn gewoon afval wat niet vergaat, dus die neemt u mee naar een vuilnisbak.

DownloadsGPS-routes

De gpx bestanden (zip?handheld=true, 19 kB) zijn als zip te downloaden.
Hoofdroute: JUBW-HR. Afstand ongeveer 25 km.
Verkorte route: JUBW513. Afstand ongeveer 15 km.
Verkorte route: JUBW517-NO. Afstand ongeveer 13 km.
Verkorte route: JUBW516-NW. Afstand ongeveer 11 km
Verkorte route: JUBW812. Afstand ongeveer 17 km.
Verkorte route: JUBW911. Afstand ongeveer 19 km.