Dag van de Nationale Parken


Datum
t/m Plaats in agenda
Tijd
11:00 tot 16:00
Organisator

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Doelgroep

Alle leeftijden

Kosten

geen

Omschrijving

Op 21 mei wordt in de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold aandacht besteed aan de Europese Dag van de Nationale Parken. Van 11 tot  ongeveer 16 uur kan jong en oud  terecht bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwischa 6a te Appelscha, het Bezoekerscentrum aan de Benderse 22 te Ruinen en de Natuurpoort, Oude Postweg 8 te Spier. Op deze drie locaties wordt een aantrekkelijk programma aangeboden. 

Op bepaalde tijden kunt u op de (eigen) fiets of te voet mee met een natuurgids of boswachter voor een korte excursie in het gebied met speciale aandacht voor de maatregelen die genomen worden om veranderingen in het klimaat zo goed mogelijk op te vangen.

image


Programma Buitencentrum Terwischa 6a, Appelscha
Entree: gratis.
Aanmelden voor de workshops via www.arsmusica.nu
Vanaf 11.00 uur Muziek en theater

Theater Heisa met leuke voorstellingen voor jong en oud
Meespeelorkest en koor met lenteliedjes in de buitenlucht.
Muziekstel: kleine workshops en spellen rondom muziek en rondlopend muzikant.
Kunstenares Alie Popkema met live kunstwerk maken voor iedereen
Wandel en fietsexcursies. Aanmelden via email g.lek@ivn.nl 
Informatiemarkt
Klaverbommetjes maken met IVN Westerveld
Informatiestands, onder andere LIFE-Going up al Level
In het rond het Buitencentrum is van alles te beleven voor alle leeftijden…

11.30 – 12.30 uur Fietsexcursie met boswachter. Aansluitend bij het thema changing climate - changing parks is er de mogelijkheid om met boswachter van Staatsbosbeheer het gebied in te fietsen. Deze Excursie duurt ongeveer 60 minuten. Zelf fiets meebrengen. Aanmelden via email g.lek@ivn.nl Graag vermelden naam, aantal personen en gewenste tijdstip van deelname.

14.00-15.30 uur Fietsexcursie met boswachter. Aansluitend bij het thema changing climate - changing parks is er de mogelijkheid om met boswachter van Staatsbosbeheer het gebied in te fietsen. Deze Excursie duurt ongeveer 90 minuten. Aanmelden via email g.lek@ivn.nl Graag vermelden naam, aantal personen en gewenste tijdstip van deelname.

11-16 uur Laat je informeren over het "going up a level" Life-project bij een bemande informatiestand.

11 -12 en van 13 - 16 uur Een vogelnestkastje te timmeren voor €5,- De rupsenpiek komt door het veranderende klimaat dagen tot weken eerder waardoor vogels eerder moeten beginnen met broeden. Help ze snel aan woonruimte!

11-16 uur De bijzaak is hoofdzaak! IVN staat met een informatieve kraam over ons voedsel en bestuiving door bijen. Daarbij kunnen klaverknikkers gemaakt worden door natuurliefhebbers van alle leeftijden. En de kans honing uit het gebied te kopen inclusief een ontmoeting met een imker.

11-12 en van 13-16 uur Waterdieren. Neem een kijkje en laat Arjan Haaijema je vertellen over het fascinerende onderwaterleven bij het aquarium van IVN. Nieuwsgierig geworden? Huur een waterdiertjesvangset bij de balie van het Buitencentrum voor €2,50

Natuurpoort Spier, Oude Postweg 8
11.00 tot 15.00 uur vogels spotten bij de Schapenkop/Holtveenslenk

11.00 tot 15.00 uur informatietent(je) bij de poort
11.00 uur Huifkartocht vanuit de poort, olv gids/boswachter
12.00 uur excursie/activiteit vanuit de poort
13.00 uur Huifkartocht vanuit de poort olv gids/boswachter
14.00 uur excursie/activiteit vanuit de poort

Hele dag: speciale “Internationale dag van de Nationale Parken-fietstocht” kan zelfstandig worden gefietst met diverse interessante plekken in het Nationaal Park.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22 Ruinen
Bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld te Ruinen treedt het trio Moorland op. Geregeld zijn er fietsexcursies (eigen fiets) en wandelexcursies.
10.30 – 12.00     wandelexcursie Kloosterveld
10.30 – 12.30     fietsexcursie BC - Anserveld – Davidsplassen - Smitsveen - Noordenveld –  Olde Posthuus – Ruiner Aa – BC
12.15 – 13.00     Moorland Trio speelt bij BC (semi-akoestisch)
13.15 – 14.00     idem
14.00 – 15.30     wandelexcursie Kloosterveld
14.00 – 16.00     fietsexcursie BC - Anserveld – Davidsplassen - Smitsveen – Noordenveld –Olde Posthuus – Ruiner Aa – BC

Aanmelden

voor een fietsexcursie Drents-Friese Wold: g.lek@ivn.nl


Het klimaat verandert...

Het klimaat verandert, veranderingen die het leven van alle organismen op aarde beïnvloeden. Natuur was nooit zo bedreigd  en…nog nooit zo nodig zoals voorheen.

De lucht die we inademen, het water dat we drinken, het voedsel dat we eten: álles afhankelijk van de kwaliteit van onze ecosystemen. Vanaf de bergtoppen tot in de diepe zee is er een grote verscheidenheid aan habitats die met veel inzet beschermd worden.  De natuur in de nationale parken genieten bescherming op alle niveaus. Mede dankzij de nationale parken worden ook natuurlijke hulpbronnen beschermd en creëren we een bron voor behoud van de biodiversiteit…..