Verkiezing moet mooiste nationale parken op de kaart zetten


Er komt een verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. De drie gebieden of landschappen die winnen worden de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als "iconen van de Nederlandse natuur"

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken maakte de verkiezing bekend op het festival 'Naar Nationale Parken van Wereldklasse' in Den Haag.
De meedingende natuurgebieden moeten wel een groot publiek aankunnen. De jury onder leiding van Pieter van Vollenhoven maakt een selectie uit de inzendingen en daarna mag het publiek kiezen. De drie winnaars moeten uitgroeien tot internationale publiekstrekkers vergelijkbaar met sterke merken als tulpen, molens en de stad Amsterdam.

kaleduinen

"De twintig nationale parken in ons land zijn allemaal prachtig, maar er zijn een paar gebieden waarvan wij tegen toeristen willen zeggen: daar moet je heen", aldus staatssecretaris Van Dam. "We willen dat we er trots op worden en dat er aandacht voor komt. En dat mensen die hier op vakantie zijn niet alleen naar Amsterdam gaan."

ven-grenspoel-dfw-11-10-06-13

Drents-Friese Wold mooiste Nationaal Park! (red.)

Beter onder de aandacht
Op het festival over Nationale Parken op 17 maart spraken natuurbeheerders, ondernemers en burgers over vragen als: hoe vergroten wij de toegankelijkheid van onze Nationale Parken? Hoe maken we ze bekender in binnen- en buitenland? En hoe kunnen wij onze natuurlijke rijkdommen nog beter voor het voetlicht brengen? Onder de sprekers was Allison Druin van National Park Service USA, die vertelde over het op de kaart zetten van nationale parken in de Verenigde Staten.
"We moeten de natuurbescherming versterken en de parken beter onder de aandacht brengen. Zodat mensen er niet alleen komen voor een wandeling, maar ook voor de mooie hotels in de buurt, of dat je iets over de geschiedenis van het gebied kunt leren", vindt Van Dam.
"Trots zijn op de natuur die we hebben en dat vooral ook uitdragen..."
Dat is wat staatssecretaris Van Dam hoopt te bereiken met het"gehouden festival en de verkiezing van het mooiste natuurgebied. "We realiseren ons niet dat we in Nederland bijzondere plekken hebben, zoals bijvoorbeeld het Waddengebied. Dat is niet voor niets Werelderfgoed."