Afstand bewaren tot grote grazers


Afgelopen week was in het nieuws dat een wandelaar in het Drents-Friese Wold hardhandig in aanraking is gekomen met een Sayaguesa stier. Inmiddels is er contact geweest met het slachtoffer. De verwondingen zijn vervelend, maar gelukkig niet blijvend.

Sayaguesa BerkenheuvelVoor ons is het wel aanleiding om andere bezoekers nog een keer te attenderen op de omgang met grote grazers. We benadrukken dat de dieren die de natuurgebieden begrazen niet agressief op mensen reageren. Wij adviseren iedereen wel om ten minste 25 meter afstand te bewaren tot de dieren. Zo voorkomt u dat de dieren van u schrikken en daardoor een onverwachte beweging maken. Als de dieren op het pad staan, betekent dat soms dat u even van het pad af moet, om voldoende afstand te bewaren. Dat is gewoon toegestaan.

Er is geen reden om niet meer te wandelen of fietsen in begraasd gebied. Bewaar minimaal 25 meter afstand (zeker als de dieren jongen hebben) en zoek daarbij gerust de ruimte buiten het pad om uw weg te vervolgen.

Hebt u nog vragen of wilt u een ervaring delen, dan kunt u contact opnemen met de beheereenheid Zuidwest-Drenthe van Natuurmonumenten. Telefoonnummer 0522-476200.

20180304_144216_sayaguesa op pad

Waarom lopen grote dieren los rond in de natuur?

In het Drents-Friese Wold streven we naar natuur die zichzelf zoveel mogelijk redt zonder menselijk ingrijpen. Daarvoor geven we natuurlijke processen de ruimte. Grote grazers zoals schapen, paarden, koeien en reeën, en in de toekomst misschien ook edelherten, helpen allemaal op hun eigen wijze mee om de natuur zo gevarieerd mogelijk te houden. Dat zorgt ervoor dat het boslandschap deels open en gevarieerd blijft. Maar ook dat bijzondere planten verspreid worden en variatie in voedselrijkdom ontstaat. Hoe meer ruimte de dieren hebben (door ze niet in kleine weilandjes op te sluiten) hoe meer dit de natuurlijke wijze van grazen benadert. Omdat we het gebied ook open willen houden voor mensen, lopen de dieren dus ook ongehinderd over de paden.