Youth+ kamp Drents-Friese Wold brengt internationale jongeren op de been


Nationaal Park Drents-Friese Wold vormde het decor van een internationale Youth+kamp dat georganiseerd werd door IVN Natuureducatie en Nationaal Park Drents-Friese Wold. Van 26 juni tot 1 juli 2018 waren jongeren (uit binnen- en buitenland) te gast in het Nationaal Park. Deze Youth plussers streken met hun tent neer op de Camping de Reeënwissel in Hoogersmilde.

Zestien jongeren uit Finland, Slovenië, Duitsland, Italië en Nederland reisden voor het internationale natuurkamp af naar Drenthe, waardoor veel in het Engels gecommuniceerd werd.

Ze kregen een warm welkom van Henk van Hooft (voorzitter van het Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek), die na de officiële aftrap het woord gaf aan Laura Peters, de jeugdvertegenwoordigster van het EUROPARC Council. Na de opbouw van het kamp werden ideeën bedacht voor een filmpresentatie. Belangrijk, want deze film wordt in september vertoond tijdens de Youth+ conferentie in Schotland, parallel aan de jaarlijkse Europarc Conferentie. Zo kregen alle jongeren de kans om na te denken over de inhoud van de filmpjes, foto’s en workshopverslagen, die die visie van hen daarop weergeven.

De volgende morgen staken de jongeren in alle vroegte de handen uit de mouwen. Onder leiding van boswachter Liesbeth Koel van Staatsbosbeheer gingen de jongeren in de natuur aan de slag om een natuurcorridor op te schonen. Jonge bomen en struiken werden verwijderd, waardoor insecten van het ene naar het andere heideveld kunnen trekken. Belangrijk, omdat ze anders uitsterven. Boswachter Lysander van Oossanen gaf tussendoor een uitleg over het ontstaan van het natuurgebied en de taken van Staatsbosbeheer. De dag werd afgesloten met een frisse duik in Bosbad Hoogersmilde en overheerlijke marshmallows bij het kampvuur.

Donderdag werden de jonge deelnemers opgewacht door Anne Gerdien Prins (‘Planbureau voor de Leefomgeving’) en Irene Bouma van Wageningen University & Research. In twee workshops gingen zij aan de slag met thema’s “What will your nature look like in the future in: your park/protected area, your country and our Europe?” en “How to involve young people in nature.” De jongeren gingen in gesprek met elkaar aan de hand van oefeningen en groepsgesprekken. Zo kozen zij foto’s uit waar zij zich in konden identificeren en vertelden zij tot welk frame zij zich aangetrokken voelden. Na de intensieve workshopdag sprongen de jongeren in het Blauwe Meer, een kunstmatig meer dat is ontstaan door de komst van de kalkzandsteenfabriek Albino. Ook onder internationale jongeren een geliefde plek om te zonnen en te zwemmen.

Vrijdag werd een bezoek gebracht aan Nationaal Park Weerribben-Wieden. Per kano en al zwemmende werd het natuurschoon van het park ontdekt. Na afloop van de educatieve kanotocht – waarbij uitleg werd gegeven over plant- en diersoorten - werd nog even een korte stop gemaakt een uniek uitkijkpunt: de 46 meter hoge watertoren van St. Jansklooster. Vooral de ‘Harry Potter trap’ (klimtrap) maakte grote indruk op de jongeren. Uiteraard mocht ook een bezoek aan Giethoorn - het Venetië van het noorden – niet ontbreken. De bruggen, oude huisjes en bijzondere boten werden vakkundig vastgelegd, daarna streken de jongeren op het terras neer. Na de schemering werden nachtvlinders (motten) bestudeerd op een wit doek.

Op de laatste dag stapten de jongeren op de fiets om een bezoek te brengen aan het Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha, waar zij de kans kregen om op blote voeten het blotevoetenpad te ontdekken. Daar genoten zij van één à twee kilometer lang gras, water, boomstammen, zon én modder. Het kamp werd afgesloten met een leerzame workshop natuurfotografie van Tim Visser en een bonte avond.


workshop