Landschapsfietstocht door het Nationaal Park Drents-Friese Wold


In het Nationaal Park Drents Friese Wold en omgeving is te zien hoe mens en natuur al eeuwen samen het landschap vormen. Ontdek de bossen, de heiden, de veentjes en de zandverstuivingen op de fiets met de gids van Staatsbosbeheer.

Je komt o.a. langs een middeleeuws esdorp met zijn brink, essen en hooilanden, een potstal van een schaapskudde en een 19e eeuwse kolonie voor arme mensen uit de stad. Je hoort hoe rond 1900 zand en heide werden bebost en we nu weer bomen kappen voor de biodiversiteit. In Oude Willem zie je hoe landbouwgrond terug wordt gegeven aan de natuur en de beken weer gaan meanderen zoals vroeger.  Veentjes met veel bijzondere planten en dieren worden ingebed in een afwisselend open en gesloten landschap op weg naar een nieuwe wildernis met veel variatie in planten- en dierensoorten.

De dagtocht start om 10.00 uur in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Appelscha met een korte presentatie met koffie en koek. Onderweg kan op een overdekte plek de zelf meegebrachte lunch genuttigd worden. Wij zorgen voor melk en karnemelk. In de middag is er nog een stop waar koffie wordt aangeboden.  Einde van de fietstocht plm. 16.30.

Tips: Eigen fiets mee

Kosten: € 17.50

Aanmelden online noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold