Dag van het Nationaal Park draait om mens én natuur


Ook dit jaar zetten we op 24 mei alle Europese parken in de schijnwerpers! Tijdens deze 23e editie van Dag van het Nationaal Park richten we ons op mens en natuur, want wat zouden we zijn zonder natuur? Velen van ons beseffen wat de natuur ons brengt. Nu is het tijd om samen iets terug te doen!

Nationale parken zijn unieke natuurgebieden; het zijn beschermde plekken die het verhaal van de Nederlandse natuur vertellen. We mogen hier als mens ‘in het wild’ rondlopen, fietsen en soms zelfs varen. Dat is best bijzonder! Mensen beseffen steeds vaker wat de natuur ons brengt. De tijd is aangebroken om samen iets terug te doen: de natuur in stand houden en op de juiste manier helpen zodat iedereen er nog eindeloos van mag genieten.

‘Op de paden’ BINGO
In kader van deze wederkerigheid is een ‘Op de paden Bingokaart’ ontwikkeld. De bingokaart maakt mensen bewust van hoeveel er te zien is langs de routes en benadrukt op een speelse manier de dynamiek tussen mens en natuur. Denk aan biodiversiteit, aandacht voor het landschap en directe menselijke invloed op de natuur.

De routes in nationale parken zijn niet voor niets uitgestippeld. Ze laten bijzondere hoogtepunten van het gebied zien. Juist door je te laten leiden door deze routes zie je zo veel! Daarom sturen we je letterlijk op pad, met bingokaart, zodat je met aandacht om je heen gaat kijken. Zie je veel insecten, bloeiende bloemen en water nabij? Misschien een klein of groot zoogdier? Of zie je overduidelijk sporen van de mens? Op de bingokaart komen verschillende thema’s terug, zoals biodiversiteit, aandacht voor het landschap en natuurlijk de mens.

Lever je de bingokaart in bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold of bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld, dan licht er een kleinigheidje voor je klaar.

Download de bingokaart hier! (pdf, 348 kB)

Dag van het Nationaal Park
De Dag van het Nationaal Park wordt in alle nationale parken van Europa ieder jaar gevierd op 24 mei, omdat op diezelfde datum in 1909 het allereerste nationaal park van Europa werd ingesteld: Sarek gelegen in Zweeds Lapland. Inmiddels telt Europa honderden nationale parken, waarvan er 21 in Nederland liggen.