Lezing en excursie


De afgelopen jaren zijn veel maatregelen getroffen in het Drents-Friese Wold in het kader van het LIFE project 'Going up a level'. Dit project draaide voor een groot deel om het verhogen van het waterpeil. Hierdoor worden delen van de heide weer natter. Het water wordt langer vastgehouden en de oorspronkelijke natuur krijgt weer de ruimte. Hiervan profiteren dieren zoals het heideblauwtje, de ringslang, de levendbarende hagedis, maar ook planten als beenbreek. Op dinsdagavond 7 mei kun je meer te weten komen over dit nieuwe leven in veentjes en vennetjes tijdens een lezing in het Buitencentrum. Aanvullend is er op 15 mei een excursie om zelf te kunnen ervaren wat er verandert.

Het leven in vennen en veentjes

Hans Dekker, beleidsmedewerker provincie Drenthe, neemt je tijdens de lezing mee in het verhaal over de aanpak van het LIFE project in het Drents-Friese Wold. Dit doet hij met behulp van veel zelfgemaakt beeldmateriaal. In 2018 hadden we te maken met een extreem droge zomer. Hebben de getroffen maatregelen op het gebied van het verhogen van het waterpeil nu al zichtbare effecten op de ontwikkelingen in de vennen en veentjes?

Tijdens de excursie op 15 mei maak je kennis met het leven in de vennen en veentjes in het naastgelegen Nationaal Park Dwingelderveld. Daar zijn jaren geleden vergelijkbare maatregelen uitgevoerd. De ontwikkelingen in de vennen en veentjes in Dwingelderveld geven een goed beeld van wat we de komende jaren kunnen verwachten in het Drents-Friese Wold.

Praktische informatie

Lezing
Datum: dinsdag 7 mei
Tijd: 19.30 – 21.30 uur (zaal open 19.15 uur)
Locatie: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6A, 8426 SJ Appelscha

Excursie
Datum: woensdag 15 mei
Tijd: 13.00 – 15.00 uur
Locatie: bij aanmelding krijg je te horen waar we starten

Aanmelden

Wil je de lezing bijwonen en/of mee op excursie? Meld je dan aan via het Buitencentrum: drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl of 0516 - 464020 (tussen 10.00-17.00 uur). Geef aan of je alleen deelneemt aan de lezing of de excursie of aan beiden. Beide activiteiten zijn gratis.