Met een beperking het bos in

Het Drents-Friese Wold heeft verschillende voorzieningen voor mensen met een beperking.

Het gehandicapten platform Westerveld heeft een flyer uitgegeven met verschillende mogelijkheden voor rolstoelvriendelijke uitstapjes. De flyer is te vinden op de site van Drenthe (pdf, 1.5 MB).

Bij het Bezoekerscentrum is een familiepad door het bos aangelegd die door iedereen op wielen gebruikt kan worden. Het pad is ongeveer 2 km lang en geheel verhard. Halverwege het pad is ook een toiletvoorziening. Langs het pad staan verschillende informatiepanelen, die ook in braille zijn uitgevoerd. Er zijn daarnaast vele bankjes op verschillende hoogtes om even uit te rusten. Het Bezoekerscentrum zelf is rolstoelvriendelijk ingericht. Er is een aangepast toilet. Dit geldt tevens voor het Informatiecentrum in Diever.

groen-en-handicap-010 openingsspeech

Vanaf het familiepad kunt u het Nationaal Park beleven. Het pad loopt verlaagd langs, en een beetje door een ven. Door het glas kunt u de onderwaterwereld bekijken of vanuit uw stoel het water voelen. Verderop is een drijfsteiger aangebracht. Met een beetje geluk krijgt u natte voeten of wielen.

Door het hele Nationaal Park lopen fietspaden waarvan met name de geasfalteerde en betonpaden voor rolstoelen geschikt zijn.In april 2015 is ook vanaf de Boerestreek in Appelscha een nieuw Beleefpad geopend. Dit pad heet het Bosbergpad. Het pad is geheel verhard en 2,2 km lang.

Het familiepad is ook geschikt voor blinden, slechtzienden en doven. Voor deze doelgroepen zijn aparte folders en geluiddragers beschikbaar.Naast een speciale folder voor doven is er bij de balie van het Bezoekerscentrum ook informatie beschikbaar in braille en op cd.