Word gastheer of gastvrouw in de Drents-Friese Grensstreek


Dat de Drents-Friese grensstreek rijk is aan natuur, is voorzichtig uitgedrukt! Op een beperkte oppervlakte zijn hier maar liefst vijf grote natuurgebieden te vinden: Fochteloërveen, Drents-Friese Wold, Dwingelderveld, Holtingerveld en de boswachterij Ruinen. Ook de sporen van de historie en cultuur zijn goed zichtbaar in het landschap. Vanuit het regionaal landschap werken we samen om bezoekers en inwoners van de Drents-Friese grensstreek het landschap in al haar facetten te laten beleven en ervaren. Daarom bieden we nu een cursus Gastheerschap aan voor recreatieondernemers. Doe je mee?

Het programma Gastheer van het Landschap leert deelnemers alles over natuur, nationale parken, landschap en cultuurhistorie van de Drents-Friese Grensstreek. Na deelname  beschik je over vaardigheden om die beleving over te brengen naar je gasten. Het programma is op maat uitgewerkt per gebied en speelt in op de behoefte van ondernemers.

 

Programmaonderdelen
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten met excursies waarin ondernemers leren over het ontstaan van het landschap, de natuur, cultuurhistorie en recreatiemogelijkheden in hun omgeving. Later bieden we verdiepingsmodules aan om inspiratie en kennis op te doen over bepaalde onderwerpen die aanvullend zijn op de cursusonderdelen. Door deel te nemen bouw je samen met andere ondernemers aan een krachtig netwerk in de omgeving van je eigen bedrijf en versterken we het imago van de Drents-Friese Grensstreek.

Onderscheidend ondernemen
IVN heeft landelijk jarenlange ervaring opgebouwd met het trainen van ondernemers-netwerken in het ‘leren lezen’, begrijpen en promoten van hun regio. In het hele land zijn met deze methodiek sinds 2004 meer dan 3000 ondernemers opgeleid. De cursus heeft een toegevoegde waarde voor zowel de ondernemer als de regio. Wim Meijberg, projectleider bij IVN en organisator van de cursuscyclus: ‘Door je gasten meer te vertellen over de natuur, en te betrekken bij de verhalen van het landschap en de cultuurhistorie leren ze het gebied kennen en bouwen ze er een band mee op. Zo vergroot je de kans dat ze langer blijven of terugkomen om nog meer te ontdekken. Je bedrijf onderscheidt zich van anderen, je speelt  in op de behoefte van de recreant en je stimuleert het draagvlak voor behoud van het landschap bij toeristen en mensen uit de omgeving.’

 

Praktisch
De cursusdagen zijn maandagmiddag 31 januari en 7, 14 en 28 februari. Kosten bedragen € 200,- Interesse om deel te nemen aan het programma en de cursus gastheer van het landschap? Dan kun je je voor 25 januari opgeven via mailadres drenthe@ivn.nl. Voor meer informatie kunt je contact opnemen met Wim Meijberg projectleider IVN w.meijberg@ivn.nl.

Bron: IVN