Fietsen

ganzenpoel_dfw_24-07-14_33Het Drents-Friese Wold kent een fijnmazig netwerk van fietspaden. Fietspaden zijn in 3 categoriën te onderscheiden; verharde paden, halfverharde paden en zandpaden voor ATB'ers. De verharde paden van asfalt en beton zijn ongeveer 2 meter breed, de halfverharde paden van schelpen of zand-betonmix zijn smaller. Terreinfietsen is alleen toegestaan op onverharde paden die deel uit maken van een route. Er is ca 50 km tracé voor ATB routes uitgezet.

De meeste verharde paden zijn ook geschikt voor gebruik met een scootmobiel. De sfeervolle schelpenpaden bieden de fietser een scala van mogelijkheden om het park in al zijn schoonheid te verkennen. Of het nu door het Aekingerzand, Berkenheuvel of het Doldersummerveld is, steeds is het landschap weer verrassend anders. Er zijn goede kaarten te koop en boekjes met fietsroutes. Vraag ernaar bij het informatiecentrum en het bezoekerscentrum. Ook digitaal zijn verschillende routebeschrijvingen te downloaden. Zowel in Appelscha als in Diever worden elk jaar fietsvierdaagses gehouden.

Fietsrouteknooppunten

Ook in het Drents-Friese Wold kunt u voortaan fietsen via het nationale systeem van fietsrouteknooppunten. Meer informatie over Zuidoost Fryslân, de routes en de cultuurhistorie vind u. En wilt u helemaal uw eigen route inplannen, dan kunt u voor Drenthe en Friesland gebruikmaken van de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. We hebben ook een smaakfietsroute ontwikkeld. De route maakt gebruik van het fietsknooppunten netwerk en leidt u langs verschillende locaties waar u de smaak van de regio kunt proeven. Verschillende ondernemers  bieden u op vertoon van de folder (pdf, 932 kB) (digitaal mag ook)  een aantrekkelijke korting.

© Baykedevries - Fietsen door het DFW

Fietsroute afsluiting project Oude Willem

Voor de afsluiting van het project Oude Willem, is een fietsroute ontwikkeld. U kunt de folder hier downloaden. (pdf, 14 MB)

Voor kinderen is er een speciale app gemaakt om het beleeffietspad te verkennen. Meer informatie staat op deze flyer. (pdf, 7.6 MB)

ATB-routes

In het Drents-Friese Wold is circa 50 km ATB route uitgezet. Deze route door het Drents-Friese Wold bestaat uit twee lussen: een blauwe bij Appelscha en een groene bij Smilde. Er is in dit gebied weinig hoogteverschil, maar elk heuveltje wordt benut om een klim in te lassen. De route gaat niet alleen over bestaande paden, maar ook over speciaal aangelegde singletracks die door het bos slingeren. Het parcours is gevarieerd en gaat door dichte bossen, langs vennen en over heidevelden. De lus bij Appelscha gaat ook over een uitgestrekte zandverstuiving die voor wat extra variatie en hoogteverschil zorgt.

Appelscha-lus:
lengte: 24 km
kleur: blauw
start: bezoekerscentrum Drents-Friese Wold, Appelscha.

Smilde-lus:
lengte: 28 km
kleur: groen
start: P-plaats Hoekenbrink, Diever.

De twee lussen zijn onderling gekoppeld door een verbindingstuk, dat net als de aanlooproutes is bewegwijzerd met een zwart symbool.

Online fietsroutes

Routes voor gewone fietsen

© Maarten Sepp - Aekingerzand, Drents-Friese Wold

© Sietze Kraak - Grenspoel_Drents-Friese_wold