Nieuwe expositie in Buitencentrum


In het Buitencentrum in Appelscha is nu een expositie van één de medewerkers van Staatsbosbeheer, namelijke Alice Freriks. Naast haar werk is zij in haar vrije tijd bezig met haar favoriete hobby beeldhouwen. Ze gebruikt hiervoor diverse steensoorten: albast, serpentijn, seleniet en diverse soorten speksteen. Haar hart ligt bij de natuur, dus zij maakt het liefst dieren.

“Na het kopen van de steen kijk ik geruime tijd naar de steen tot ik er een dier in zie. In mijn hoofd ontstaat een beeld van een dier wat ik wil maken en dan kan het hakken beginnen.”

De beeldhouwwerken worden gemaakt door eerst in grote lijnen te hakken. Daarna wordt er voor de specifieke vormen gevijld met diverse grove en fijne vijlen. Als het dier zijn goede vorm heeft, wordt er afgewerkt door te schuren met diverse schuurpapieren. Pas in die laatste fase komt de kleur van de steen tot uitdrukking en gaat de steen glanzen. De laatste afwerking gebeurt met bijenwas of bijenolie.

Alice is nog niet zo lang bezig met beeldhouwen en wil er nog verder in groeien. Het is een tijdrovend vak en elke steensoort reageert anders op de bewerking. De wens is de techniek nog verder te verbeteren en nog veel mooie creaties te maken. “Ik vind het super leuk dat mijn beelden hier tentoongesteld worden.”

Het buitencentrum is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag 10.00-16.00 uur.

Van 17 februari t/m zondag 5 maart is het buitencentrum alle dagen geopend van 10.00-16.00 uur.