Beleef de nieuwe wildernis wandelroute


Oude Willem - In het Drents-Friese Wold heeft Staatsbosbeheer op 9 april een nieuwe wandelroute feestelijk geopend; de Tilgrupvallei. Deze avontuurlijke route kent een echte wildernisbeleving en gaat onder andere langs de Tilgrup. Een groep betrokkenen, waaronder omwonenden, en partners betraden de route als eerste.

Door de route met rode pictogrammen vanaf camping Hoeve aan de Weg te volgen, wandelt men over slingerende smalle paadjes langs diverse bossen en open terreinen. ‘Onderweg zijn er diverse spannende doorkijkjes en zijn er plankenpaden over water en overstapjes over omgevallen bomen te vinden’, vertelt Lysander van Oossanen, boswachter bij Staatsbosbeheer. ‘Deze onderdelen zorgen ervoor dat het, zeker ook voor kinderen, een mooie uitdagende route is, zoals je niet op veel andere plekken vindt!’

Toegankelijkheid blijft
In het Drents-Friese Wold wordt hard gewerkt aan een rustigere kern. Bewegwijzerde routes worden meer naar de randen van het gebied verplaatst, zodat er een zone ontstaat waar natuur meer de ruimte krijgt. Het gebied blijft wel toegankelijk voor wandelaars, maar zal rustiger worden omdat er geen vaste routes meer lopen. Zo nemen de natuurwaarden toe en is er voor de gebruiker een hogere belevingswaarde.

Rustmoment
Tijdens de openingshandeling is onder toeziend oog van o.a. het Recreatieschap en van wethouder Henk Doeven van de gemeente Westerveld een bankje op de route geplaatst. Een plek waar men tijdens de wandeling kan genieten van een rustmoment en de mooie natuur om zich heen nog meer in zich op kan nemen.

Kom de natuur beleven
Met de opening van deze route, vervallen de Ganzenpoelwandeling en de Hoekenbrinkwandeling. Dit waren de laatste te verplaatsen routes binnen het project Stille Kern. Zo heeft Staatsbosbeheer samen met verschillende gebiedspartners een stuk beleid uitgevoerd wat al geruime tijd op de planning van het Nationaal Park stond. In dit project is zoveel als mogelijk opgetrokken met omwonenden en gebruikers uit de omgeving.

‘We nodigen iedereen uit om deze of één van de andere (nieuwe) routes te gaan beleven. Want samen met het afronden van het wandelnetwerk en de ontwikkeling van de ommetjes rond Diever, zijn er veel nieuwe routes te ontdekken. Het prachtige frisse groen, de bloesem, het gezang van de vogels en het heerlijke zonnetje die zich gelukkig steeds meer laat zien, nodigt nog meer uit er lekker op uit te trekken in de natuur’, besluit van Oossanen.

Bron: Staatsbosbeheer Drents-Friese Wold