Startpunten en parkeren voor je bezoek

Waar begin ik met mijn Drents-Friese Wold ontdektocht?

Het Drents-Friese Wold is met de auto goed bereikbaar. Het bezoekerscentrum Terwisscha ligt langs de N381, de weg van Drachten naar Emmen bij de afslag Appelscha. Vanuit zuidelijke richting bereik je het Drents-Friese Wold via Meppel, en de Drentse Hoofdvaart tot Diever-Dieverbrug. Er ligt een uitgebreid netwerk van wegen, fiets- en wandelpaden. Het openbaar vervoer is buiten de hoofdroutes (naar Appelscha, Hoogersmilde of Dieverbrug) schaars. De dichtst bijzijnde treinstations zijn Meppel of Steenwijk.

uitkijk mist aekingerzand Karin-Broekhuijsen_BRL1673
jongens outdoor Karin-Broekhuijsen_BRL9153

3 toegangspoorten

Om de druk op kwetsbare natuurgebieden te voorkomen en je een topbeleving te geven, zijn er drie grote startpunten voor je bezoek. Je vindt hier informatie, wandel- en fietsroutes en horeca.

Buitencentrum Terwisscha van Staatsbosbeheer

Het buitencentrum Terwisscha ligt aan de N381 - de weg Drachten-Emmen - bij de afslag Appelscha. Er is een ruime (gratis) parkeerplaats, horeca, toiletten en voorzieningen voor mensen met een beperking. Kom je om te fietsen, dan kun je ook parkeren op de Boerestreek in Appelscha, waar je ook fietsen kunt huren (fietsverhuur Kramer Appelscha)

Touristisch informatiepunt Diever

Net buiten het dorp Diever aan de rand van het bos (Bosweg 2a) vind je de TIP Diever. Je kunt hier kaarten en foldermateriaal verkrijgen. Er ligt een parkeerplaats tegenover de TIP. Er starten verschillende wandel- en fietsroutes. Fietsen kun je huren in het dorp bij Kleijberg tweewielers. Ook voor eten en drinken kun je in het dorp terecht.

Natuurpoort Hoogersmilde

Buiten Hoogersmilde aan de rand met het bos is een kleine parkeerplaats bij de start van het Belevingspad. Als deze parkeerplaats vol is, kun je ook parkeren bij camping De Reeenwissel, Bosweg 23 Hoogersmilde. In de receptie van de camping vind je ook meer informatie over het Nationaal Park en verschillende folders. Bij de camping kun je ook gebruik maken van het toilet en/of horeca.

Overige startpunten

Wil je rustig wandelen of fietsen, dan zijn er ook nog minder drukke startpunten, waar je je bezoek kunt starten.

Ook op de volgende punten kun je starten.

Dorp Diever: P-terreinen bij Shakespeare, bij de brandweer kazerne. Op zon- en feestdagen ook op het Raadhuisplein bij het nieuwe gemeentehuis. Fietsverhuur ook in het dorp.

Dorp Appelscha, Boerestreek. Je kunt hier ook het familiepad over de Bosberg lopen, een klimavontuur beleven bij de Jongens van Outdoor, een fiets huren of iets eten of drinken.

Dorp Vledder. Centraal op het Lesturgeonplein is ruime parkeergelegenheid. Ideaal voor fietsers.

Dorp Frederiksoord. Ruime P-plaats (maar ook vaak vol) bij het museum de Proefkolonie.

Zorgvlied. Parkeren bij Villa Nova (ook enkele plekken voor ruiters)

Wateren, Parkeren voor ruiters bij de Alberthoeve