Digitale nieuwsbrief december 2019


NP16092601-Header DrFrWold Nieuwsbrief

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

boswerkzaamheden

Reguliere boswerkzaamheden t/m februari

Staatsbosbeheer is tot en met februari aan de slag met boswerkzaamheden in Dieverveld, tussen Wateren en Diever ten westen van de bosweg (zie kaart). Oogstmachines verwijderen is die periode bomen. Dit gebeurt in het kader van Natura 2000-maatregelen in samenwerking met de provincie Drenthe. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen. Zo worden de bossen in het Drents-Friese Wold aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. Meer informatie? Lees het op de boswachtersblog van boswachter Corné>>

Struinen P1010353

Wilde natuur in het Drents-Friese Wold

Eén van de doelen in het Beheer- en Inrichtingsplan van het Nationaal Park is ruimte bieden aan meer wilde natuur in het gebied. Dat houdt onder meer in dat grote delen van het gebied niet of nauwelijks meer beheerd worden, dat de paden avontuurlijker worden en dat er gebieden gekozen worden waar geen borden meer staan. Hier wordt al rekening mee gehouden bij het herstel van de beekdalen en de aanplant van oorspronkelijke boomsoorten in het gebied.
Hoe en waar dit gerealiseerd wordt, is onderwerp van een serie bijeenkomsten en gesprekken die in 2018 zijn gestart en nog steeds doorlopen. Waar staan we nu? U leest het in de speciale nieuwsbrief 'Wilde Natuur' en op de website van he Nationaal Park>>

Een recreatief geoptimaliseerd fietspad door het mooiste stukje van het gebied

Bij de uitvoering van de herinrichting Oude Willem wordt een nieuw fietspad aangelegd in plaats van het huidige fietspad over de Houtvester Jansenlaan. Dit nieuwe fietspad komt iets noordelijker te liggen en zou eind 2019 klaar zijn. Door de stikstofproblematiek wordt er nog geen toestemming gegeven om de uitvoering van het fietspad te starten. Samen met de betrokken organisaties en partijen wordt naar een oplossing gezocht om de aanleg van het nieuwe fietspad toch zo spoedig mogelijk te starten, het benodigde geld is beschikbaar. De verwachting is dat in het voorjaar van 2020 duidelijk wordt of en wanneer het nieuwe fietspad wordt aangelegd. Het bestaande fietspad over de Houtvester Jansenlaan blijft natuurlijk gewoon te gebruiken totdat het nieuwe fietspad helemaal klaar is. U zult via deze weg op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen.

veldwijzer

Verspreiding van Veldwijzer

PostNL is gestopt met standaard huis-aan-huis bezorging. Wij zijn gedwongen om ons informatieblad Veldwijzer op adres te laten bezorgen. Er is gekeken naar de meest milieuvriendelijk manier en van alle opties is er gekozen voor bioplastic (herbruikbaar met het plasticafval).

Wij kunnen ons voorstellen dat u moeite hebt met deze wijze van verzending. U kunt Veldwijzer altijd digitaal lezen en downloaden via de website.
Wilt u Veldwijzer niet meer per post ontvangen stuur dan een email met uw postadres naar Drents-Friese-Wold@drenthe.nl.
Aanmelden als abonnee kan natuurlijk ook: via de website>>>
Veldwijzer verschijnt twee maal per jaar, een abonnement is gratis.

Woldsafari

Ook in de Kerstvakantie is er van alles te doen in het Buitencentrum

Het Drents-Friese Wold biedt verschillende activiteiten en excursies aan voor jong en oud. Ook in de Kerstvakantie zijn er talloze activiteiten. Bijvoorbeeld op Woldsafari met de boswachter op 27 december en 11 januari, een ontmoetingswandeling op 29 december, Speuren naar sporen op 2 januari, een groene voornemenswandeling op 3 januari.....
Kijk voor alle activiteiten op de website>>>

IMG_20190225_120421

Voor ondernemers: nieuwe cursus Gastheer van het Landschap

Vanuit het regionaal landschap werken we samen om bezoekers en ondernemers van de Drents-Friese grensstreek het landschap in al haar facetten te laten beleven en ervaren. Kennis en beleving leiden tot betrokkenheid en participatie.  Binnen de Nationale Parken worden de cursussen sinds 2004, onder de naam ‘Gastheerschap’ verzorgd. Ondernemers ontdekken de waarde van het landschap voor hun gasten en hun bedrijf. Ondernemers worden: ‘Gastheren en -vrouwen van het landschap’. In het hele land zijn met deze methodiek meer dan 3000 ondernemers opgeleid.

De nieuwe cursus start op 3 februari en omvat vier dagdelen. Lees meer>>

U ontvangt deze digitale nieuwsbrief van het Nationaal Park Drents-Friese Wold omdat uw emailadres is aangemeld. Mocht u geen prijs meer stellen op toezending van deze nieuwsbrief kunt u zich afmelden via de website>>>