Nationaal Park Drents-Friese WoldNationaal Park Drents-Friese Wold

Een Nationaal Park heeft als doel de natuur te beschermen en tegelijkertijd mensen de mogelijkheid te geven de natuur te beleven en te bestuderen en op die manier te leren waarderen.

De Stuurgroep Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek (de samenwerking van partners in en rond het Nationaal Park) probeert voortdurend de balans tussen natuur(kwaliteit) en recreatie en beleving te vinden en te behouden. Toen het Drents-Friese Wold nog hoofdzakelijk productiebos was, zijn er veel wandel- en fietspaden aangelegd voor recreatie. Na aanwijzing als Nationaal Park in 2000 is de dichtheid aan paden en routes alleen maar toegenomen.

Natuurlijker, avontuurlijker

We zien dat de ruimte voor bijvoorbeeld broedvogels die veel last hebben van verstoring, steeds kleiner wordt. Daarom hebben we in juni 2020 een plan vastgesteld om uit de kern van het Drents-Friese Wold de uitgezette routes te verplaatsen naar de rand. We trekken 5 jaar uit voor verplaatsing. Eerst wordt een nieuwe route uitgezet, daarna wordt er een route uit de kern verwijderd. Zo ontstaat in het midden van het Drents-Friese Wold een gebied waar geen paaltjes meer staan. Wandelaars mogen de paden blijven gebruiken, deze zullen alleen niet meer onderhouden worden; zo ontstaat een "wilde kern" met ruimte voor dieren, waar de avontuurlijk ingestelde mens een unieke beleving kan hebben.