Beleef het Bosbergpad


Appelscha bestond rond 1830 uit dertien boerderijen, gelegen aan wat nu nog de Boerestreek heet. Eén van de boerderijen, die met uitzicht op het bos, kreeg in 1858 een andere functie. Het werd een plek waar mensen konden neerstrijken tijdens een dagje uit. De naam Duinen Zathe, die de uitspanning kreeg, verwees naar het naburige duingebied. Met de speeltoestellen die de eigenaar in 1930 in de tuin had gezet, kreeg het café er een belangrijke attractie bij: een speeltuin. Daarmee werd Duinen Zathe een doel op zich om heen te gaan. Het was de eerste recreatieve onderneming in Appelscha.

bank-langs-bosbergpad

Vanaf de Boerestreek kunt u vanaf nu een 2,2 km lange route wandelen (of met de rolstoel rijden) door het bos en over de Bosberg. Langs de route heeft de historische vereniging op 10 punten informatie over de geschiedenis geplaatst, zoals hiervoor over de Boerestreek. Het pad leidt u door een afwisselend gebied en geeft een goed beeld van de Bosberg. Het pad is volledig verhard, zodat ook mensen in een rolstoel of met kinderwagen van de natuur kunnen genieten.

openingsspeech

De Bosberg is een van de oudste bosstukken van het Nationaal Park. Eind 19e eeuw zijn hier voornamelijk dennen aangeplant om Appelscha te behoeden voor het steeds verder oprukkende stuifzand. Met 27 meter boven N.A.P. is de bosberg het hoogste punt van het vaste land van de provincie Friesland.

folder-bosbergpad

Wilt u nog meer informatie over de historie van de Bosberg en Appelscha, dan kunt u bij de TIP in Appelscha voor 1 euro een brochure kopen, waarin nog heel veel meer weetjes en historische feiten te vinden zijn.