Leven in de kudde


De kudde Sayaguesa runderen in het Drents Friese Wold leeft in een natuurlijk verband. Koeien met kalfjes en stieren leven samen met elkaar in een groot bos- en heidegebied. Het hele jaar door is natuurlijk gedrag te zien. Bijvoorbeeld; de geboorte van kalfjes, het opgroeien tot pubers, of het ‘tochtig’ worden van de koeien. Dat is wanneer ze toe zijn aan een volgende zwangerschap.

Liever een kuil dan een klap

In de regel zorgt de sterkste stier voor het nageslacht. Soms moeten ze daar onderling een potje voor knokken maar vaak blijft het bij imponerend gedrag. Stieren vechten liever niet omdat een verwonding gevaarlijk voor hen kan zijn. Wat je vaak wel ziet is een territorium afbakenen, een hoop zand bijeen schrapen en het gebied markeren met urine of mest. Andere stieren kunnen daaraan zien hoeveel kracht hij heeft en lopen dan liever een blokje om.

Oog voor elkaar

Het is een doordachte keuze om meer dan één stier bij de kudde te laten lopen. Bezoekers stellen hier vaak vragen over. Hierbij de overwegingen op een rijtje:

  • Meerdere stieren in de kudde zorgen voor voldoende en gezonde genetische diversiteit.
  • Het gedrag van de stieren met elkaar (imponeren/graven/boompjes omduwen) zorgt voor gewenst 'beheer' in het natuurgebied.
  • De stieren zijn enkel met elkaar bezig in de strijd om de sterkste. Niet met bezoekers van het gebied.

Geef ze de ruimte

Het is zonder meer waar dat een ontmoeting met elkaar imponerende Sayaguesa runderen zeer indrukwekkend is. De beste manier om hiermee om te gaan is van een afstandje rustig afwachten. Neem de tijd om het schouwspel te bekijken en kom niet tussen de dieren. Áls het te lang duurt, kunt u altijd nog omkeren en teruggaan.

Mocht u meer over deze kudde en vorm van begrazing willen weten, dan kunt u contact opnemen met de beheerder van de kudde, Gijs Bouwmeester. Meer informatie en contactgegevens vindt u op zijn website  www.gbecologie.nl