Jeugd en onderwijs
Nationale parken zijn waardevolle natuurgebieden. In dit kader worden middelen ingezet voor ontwikkeling en uitvoering van projecten ten behoeve van het basisonderwijs. Er zijn schoolprojecten zowel voor in de klas, als voor in het nationaal park. Bij de uitvoering zijn vrijwilligers van het nationaal park (de schoolgidsen) bereid begeleiding aan te bieden.

De schoolgidsen begeleiden de leerkrachten bij het uitvoeren van de projecten.

nectarkroeg
bosproject-bo

Rond het Buitencentrum

In en om het Buitencentrum van Staatsbosbeheer zijn speciale activiteiten voor kinderen.

  • Binnen
    Door de bomen het bos niet meer zien? In het Buitencentrum in Appelscha is dit niet het geval. De expositie Grenzeloos Wold is zo gemaakt dat je door de bomen het bos juist wel goed gaat begrijpen. Dwars door het gebouw ligt een boom. Op een speelse manier worden de functies van de wortels, de stam en de bladeren uitgelegd. Een film over de geschiedenis van het bos, een picknick met de bosdieren en de informatiepanelen op de diverse boomstammen maken het geheel compleet.

    Nieuw is het Boswachterslab, deze werkkamer van de boswachter is een spannende doe- en ontdekruimte waar kinderen én volwassenen van alles kunnen ontdekken over de natuur.

  • Buiten
    Vlak naast het Buitencentrum en Bosbrasserie IJgenweis Drents-Friese Wold kunnen de kleintjes zich uitleven in de zandbak. De grote speelweide met diverse natuurlijke speeltoestellen en het achterliggende speelbos is zeker een bezoek waard. Ook kun je de bijen bekijken in het bijenhotel of in de nectarkroeg.

Kabouterpad

Met puntmuts en knapzak kunnen kinderen van 3 tot 6 jaar het kabouterpad doen. Kosten € 5,00 per kind voor het boekje met opdrachten. Kinderen mogen de kabouterpuntmus houden, krijgen een een versnapering en iets te drinken voor onderweg en na afloop een kabouterpin.

Dierenvriendjespad
Een tocht waarbij je al spelend de natuur in het Drents-Friese Wold ontdekt en beleeft. Je krijgt een spel mee met daarin een aantal opdrachten. Zoek met de kleurenwijzer naar takjes voor een vogelnest, loop als een eend of spring als een kikker. Kwaak, kwaak! Kinderen van 3-6 jaar. Het kost € 2,50 per kind.

Hulpboswachterspad

‘Het hulpboswachterspad is een tocht voor stoere jongens en meiden van 6-10 jaar. Met het hulpboswachtershandboek en hulpboswachtersjas vol met gadgets ga je op pad. Boswachter Bart laat je in dit handboek zien welke 6 stappen jij moet doen om officieel hulpboswachter te worden. Het kost €5,- per kind

Paddenpad
Het paddenpad is een spannende doe- en ontdektocht langs kruip-door-sluip-door paadjes voor kinderen van 7 t/m 12. Het kost € 3,00 per kind.

Speelbos
Klimmen, klauteren, kruipen en sluipen. Slootje springen, spelen met zand en hutten bouwen. Het kan en mag allemaal in het speelbos. Je kunt er ook buiten de  openingstijden van het bezoekerscentrum spelen. Het speelbos is te vinden achter de parkeerplaats bij het Buitencentrum aan het Familiepad.

Contact

Bel voor meer informatie over kinderactiviteiten en mogelijkheden voor kinderfeestjes met het Buitencentrum. Telefoon: (0516) 46 40 20.

Vakantieactiviteiten
Speciale activiteiten in de vakanties vindt u in het activiteitenoverzicht.

Schoolklassen
Er zijn speciale programma's voor schoolklassen.

Spreekbeurten en werkstukken
Voor spreekbeurten en scripties kun je heel veel informatie al vinden op deze website. Kijk maar eens onder de onderwerpen Natuur en landschap en Cultuurhistorie. Als je specifieke vragen hebt, kun je tijdens kantooruren contact opnemen met het Buitencentrum.

Andere startpunten

Andere activiteiten voor kinderen in het park.
Overal; expeditie Boswachterscode
Staatsbosbeheer heeft een activiteit ontwikkeld die je in elk natuurgebied van Nederland kunt uitvoeren. Het project heet Expeditie Boswachterscode en is gratis te downloaden van de site van Staatsbosbeheer

Doldersummerveld
Het Drents landschap heeft een kinderspeurtocht over het Doldersummerveld. De speurtocht en meer informatie zijn te verkrijgen inhet informatiecentrum bij de schaapskooi in Doldersum.

Berkenheuvel
Vanuit de TIP in Diever wordt een kinderspeurtocht ontwikkeld door Berkenheuvel, in samenwerking met Natuurmonumenten. Deze speurtocht is verkrijgbaar bij de TIP Diever.

Natuurinformatie op Twitter

twitter-logo

Leuke weetjes voor kids tussen 6 en 12 jaar (of wie zich zo jong voelt)

Volg https://www.twitter.com/@Natuurvoorkids